2011 BSNL Placement Paper - IIDelhi/NCR

  • CategoryEngineering
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationDelhi/NCR
  • CompanyBSNL
  • Posted date on our Website15 April 2011

User Ratings

4 out of 5 based on 2 Ratings.
Here are the details of 2011 BSNL Placement Paper - II job in BSNL. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

2011 BSNL Placement Paper - II with Answers and Solutions:-

1. For the safety measurement of the internal resistance of a 25-0-25 mA meter, a laboratory multimeter whose sensitivity is equal to ?

a) 1k ohm/volt can be used
b) 10 k ohm/volt can be used
c) 100 k ohm/volt can be used
d) 200 k ohm/volt can be used

Answer: d)

2. In order to measure moisture in wood the most suitable method is ?

a) Electrical conduction
b) Electrical ? capacitive
c) Absorption of radiation
d) Equilirium- moisture vs humidity

Answer: a)

3. The flow rate of electrically conducting liquid without any suspended particle cannot be measured by ?

a) turbine flow meters
b) electromagnetic flow meters
c) ultrasonic flow meters
d) thermistor based heat loss flow meters

Answer: d)

4. The most useful transducer for displacement sensing with excellent sensitivity, linearity and resolution is ?

a) an incremental encoder
b) an abosolute encoder
c) LVDT
d) a strain gauge

Answer: c)

5. When variable reluctance type tachometer has 150 teeth on the rotor & the counter records 13,500 pulses per second then the rotational speed will be?

a) 4800 rpm
b) 5400 rpm
c) 6000 rpm
d) 7200 rpm.

Answer: b)

6. On a voltage scale, zero dB m in a 600-ohm system could refer to ?

a) 1.732 V
b) 1.0 V
c) 0.7746 V
d) 0.5V

Answer: b)

7. One of the following devices which is required in addition in order to measure pressure using LVDT is-

a) strain gauge
b) pitot tube
c) Bourden tube
d) Rotameter

Answer: c)

8. It is required to measure temperature in the range of 13000 C to 15000 c) The most suitable thermocouple to be used as a transducer would be ?

a) chromel - constantan
b) Iron - constantan
c) chromel - alumel
d) platinum- rhodium

Answer:
d)

9. In a CSI if frequency of output voltage is f Hz, then frequency of input voltage to CSI is-

a) f
b) 2 f
c) f/2
d) 3 f

Answer: b)

10. Identify the type of chipper in the given circuit

a) Type A chopper
b) Type B chopper
c) Type C chopper
d) Type D chopper

Answer: b)

11. Maximum value of charging resistance in an UJT is associated with-

a) peak point
b) valley point
c) any point between peak and valley
d) after the valley point

Answer: a)

12. Thyristor A has rated gate current of 2A and thyristor B a rated gate current of 100 mA-

a) A is a GTO and B is a conventional SCR
b) B is a GTO and A is a conventional SCR
c) B may operate as a transistor
d) none of the above

Answer: a)

13. In a 3 phase full converter, the output voltage during overlap is equal to-

a) zero
b) source voltage
c) source voltage minus the inductance drop
d) average value of the conducting phase voltages

Answer: d)

14. Mark old the correct statement for Cycloconverters-

a) step-down Cycloconverter (CC) works on natural commutation
b) step up CC requires no forced commutation
c) load commutated CC works on line commutation
d) none of the above

Answer:
a)

15. In the RF amplifier stage cascade (CE-CB) amplifier is used because it gives-

a) Large voltage gain
b) Low output impedance
c) Large isolation between the input and the output
d) None of the above

Answer: c)

16. Silicon diode is less suited for low voltage rectifier operation because-

a) it can withstand high temperature
b) ensures low PIV of the diodes
c) ensures lower values of capacitance in the filter
d) reduces ripple content

Answer:
a)

17. An amplifier of class A is that in which -

a) Base is biased to cut ? off
b) Ic flows most of the time
c) Ie flows all the time
d) Vc often raises to Vcc

Answer
: c)

18. A transistor is in active region when-

a) IB = bIC
b) IC=bIB
c) IC=IE
d) IC=IB

Answer: a)

19. For coupling purposes in RF amplifier a buffer amplifier is used because it provides-

a) Maximum loading and minimum mismatch
b) Minimum loading and minimum mismatch
c) Maximum loading and maximum mismatch
d) Minimum loading and maximum mismatch

Answer:
b)

20. A transistor has CE parameter as hie = 10kW, hre =20 x 10-4 , hse = 100, hoe = 25 ms. The hib for this transistor will be-

a) 100 W
b) 99.01 W
c) 5m W
d) 101kW

Answer: b)

21. An FM radio receiver is tuned to a 90.6 MHz broadcast station. It will receive an image frequency of -

a) 110 MHz
b) 112 Hz
c) 114 MHz
d) 120 MHz

Answer: b)

22. In the given fig RL is shorted out, then VCE will become-

a) OV
b) VCC ? IBRB
c) Equal to VCC
d) None of the above

Answer c)

23. See the circuit shown and choose the correct option ?'

a) Only red will glow
b) Only green will glow
c) Both red and green will glow
d) Neither red nor green will glow

Answer
: a)

24. A dc to dc converter having an efficiency of 80% is delivering 16W to a load) If the converter is generating an output of 200V from an input source of 20V, then the current drawn from the source will be ?

a) 0.1A
b) 0.5A
c) 1.0A
d) 10.0A

Answer
: c)

25. A transistor is operated as a non-saturated switch to eliminate ?

a) storage time
b) turn ? off time
c) turn ? on time
d) delay time

Answer: b)

About BSNL:-

Bharat Sanchar Nigam Ltd. (BSNL) was established in 2000. It is World's 7th largest Telecommunications Company providing comprehensive range of telecom services in India: Wireline, CDMA mobile, GSM Mobile, Internet, Broadband, Carrier service, MPLS-VPN, VSAT, VoIP services, IN Services etc. Presently it is one of the largest & leading public sector unit in India.

BSNL has installed Quality Telecom Network in the country and now focusing on improving it, expanding the network, introducing new telecom services with ICT applications in villages and wining customer's confidence. Today, it has about 46 million line basic telephone capacity, 8 million WLL capacity, 52 Million GSM Capacity, more than 38302 fixed exchanges, 46565 BTS, 3895 Node B ( 3G BTS), 287 Satellite Stations, 614755 Rkm of OFC Cable, 50430 Rkm of Microwave Network connecting 602 Districts, 7330 cities/towns and 5.6 Lakhs villages.

Working at BSNL - Why Should i Join BSNL?:-

BSNL is the only service provider, making focused efforts and planned initiatives to bridge the Rural-Urban Digital Divide ICT sector. In fact there is no telecom operator in the country to beat its reach with its wide network giving services in every nook & corner of country and operates across India except Delhi & Mumbai. Whether it is inaccessible areas of Siachen glacier and North-eastern region of the country. BSNL serves its customers with its wide bouquet of telecom services.
 

Contact Details:

Address of BSNL:-

Bharat Sanchar Nigam Ltd. (BSNL)
Bharat Sanchar Bhavan
Harish Chandra Mathur Lane
Janpath,  New Delhi-110 001
Ph:- 23734070
Fax:- 23734072

http://www.bsnl.co.in/company/job.htm

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

  • bsnl work is very good pankaj magarde, on 08-11-2011 Report Abuse

  • Respected sir, I am complited my mca ARCHANA KUMARI, on 28-07-2011 Report Abuse
Click to See more Comments