2011 CTS Placement Papeer - VBangalore

  • CategoryIT
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationBangalore
  • CompanyCognizant
  • Posted date on our Website13 February 2011

User Ratings

4 out of 5 based on 3 Ratings.
Here are the details of 2011 CTS Placement Papeer - V job in Cognizant . This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

Welcome to CTS Placement Paper 2011. Here you will find Cognizant Placement Paper Pattern and Download questions of CTS Placement Paper 2011 with Answers & Solutions.

2011 CTS Placement Papers:-

Aanaytical section (25 Questions - 30 mins)
    
Questions 1-5:
      
1.  Out of forty students, there are 14 who are taking Physics and 29 who are taking Calculus. What is the  probability that a randomly chosen student from this group is taking only the Calculus class?
    
Ans:  0.6 = 60%.

2. In town of 500 people, 285 read Hindu and 212 read Indian express and 127read Times of India 20  read Hindu and times of India and 29 read hindu and Indian express and 35 read times of India and Indian express. 50 read no news paper. Then how many read only one paper?

Ans: 45
   
3. In a group of persons travelling in a bus, 6 persons can speak Tamil, 15 can speak Hindi and 6 can speak Gujarati. In that group, none can speak any other language. If 2 persons in the group can speak two languages and one person can speak all the three languages, then how many persons are there in the group?
   
A) 21        B) 23        C) 22        D)24

Ans: B
   
4. Out of a total of 120 musicians in a club , 5% can play all the three instruments- Guitar, violin and Flute. It so happens that the number of musicians who can play any two and only two of the above instruments is 30. The number of musicians who can play the guitar alone is 40. What is the total number of those who can  play violin alone or flute alone ?
  
A) 30        B) 38        C) 44        D) 45

Ans: C  
  
 5. In a town 65% people watched the news on television , 40% read a newspaper and 25% read a newspaper and watched the news on television also. What percent of the people neither watched the news on television nor read a news paper ?   
  
A)  5        B) 10        C) 15        D) 20

Ans: D   

Questions 6-10:

6. A secret can be told only 2 persons in 5 minutes .the same person tells to 2 more persons and so on . How long will take to tell it to 768 persons ?
   
a)47.5 min b)50 min c) 500 min d)49 min 
   
Ans: 47.5 min

  
7. When I was married 10 years ago my wife is the 6th member of the family. Today my father died and a baby born to me.The  average age of my family during my marriage is same as today. What is the age of Father when he died?
   
Ans: 70.

   
8. A son and father goes for boating in river upstream . After rowing for 1 mile son notices the hat of his father falling in the river. After 5 min. he tells his father that his hat has fallen. So they turn round and are able to pick the hat at the point from where they began boating after 5min. Tell the speed of river?
   
Ans: 6 miles/hr

   
9. There are three departments having students 64,58,24 .In an exam they have to be seated in rooms such that each room has equal number of students and each room has students of one type only (No mixing of departments. Find the minimum number rooms required?
    
Ans : 73
    
   
10. Argentina had football team of 22 player of which captain is from Brazilian team and goalki from European team. For remaining player they have picked 6 from Argentinean and 14 from European. Now for a team of 11 they must have goalki and captain so out of 9 now they plan to select 3 from Argentinean and 6 from European. Find out number of methods available for it.
   
Ans : 160600( check out for right no. 6C3 * 14C6)

   
Directions for Questions 11-15: Each question given below has a problem and two statements numbered I and II  giving certain information. You have to decide if the information given in the statements are sufficient for answering  the problem. Indicate your answer as

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question;

(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question;

(c) If the data in either in  I  or II alone are sufficient to answer the question;

(d) If the data even in both the  statements together are not sufficient to answer the question;
    
(e) If the data in both the statements together are needed;

11. How many visitors saw the exhibition yesterday?
    
I. Each entry pass holder can take up to three persons with him / her.
II. In all, 243 passes were sold yesterday.
   
Ans:D

12. How much was the total sale of the company?

     I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
     II. The company has no other product line

Ans:  E

13. In what proportion would Raj, Karan and Altaf distribute profit among them

    I. Raj gets two-fifth of the profit.
    II. Karan and Althaf have made 75% of the total investment.

Ans: D

14. What time did the train leave today.

    I. The train normally leaves on time
    II. The scheduled departure is at 14.30.

Ans: D

15. On which day in January, Subhas left for Germany
     I. Subhas has so far spent 10 years in Germany.
     II. Subhas' friend Anil left for Germany on 15th February and joined Subhas 20 days after Subhas' arrival.
   
Ans: D.

Directions for Questions 16-20 :Convert the given binary numbers.

    16. (1110 0111)2 = (   )16

            Ans:  (E7)16

    17.  (01011010)2=(    )8

            Ans: (132)8

    18.  (11110000)2= (  )10

            Ans:(240)10
    19.  (11000101010000111)2=(   )16

           Ans:  (18A87)16

    20. (01001110)2 = (  )8
               Ans: (116)8

Directions(21-25): a cube is coloured orange on one face , pink on the opposite face, brown on one face and silver on a face adjacent to the brown face. The other two faces are left uncoloured. It is then cut into 125 smaller cubes of equal size. now, answer the following questions based on the above statements:

21.  How many cubes have at least one face coloured pink ?

A) 1        B)9        C) 16        D) 25

Ans: D

22.  How many cubes have all the faces uncoloured ?

A) 24        B)36        C) 48        D) 64

Ans:C

23.  How many cubes have atleast two faces coloured ?

 A) 19        B)20        C) 21        D) 23

Ans: C

24   How many cubes are coloured orange on one face and have the remaining faces incoloured ?

A) 8        B) 12        C) 14        D) 16

Ans: D

25   How many cubes one coloured silver on one face , orange or pink on another face and have four uncoloured faces ?

 A) 8        B) 10        C) 12        D) 16

Ans: A

Reasoning section (20 Questions - 20 mins)

Directions for Questions 1-4: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if either I or II follows;

(D)  if neither I nor II follows and (E) if both I and II follow.

      1. Statements    :      Some shirts are biscuits

                                      No biscuit is book

         Conclusions  :        I Some shirts are books

                                      II. Some books are biscuits

           Ans: D.

     2. Statements    :      No women can vote

                                      Some women are politicians

         Conclusions  :        I Male politicians can vote

                                      II.  Some politicians can vote

           Ans: D

      3. Statements    :      No man is a donkey

                                      Rahul is a man

         Conclusions  :        I Rahul is not a donkey.

                                      II.All men are not Rahul

           Ans: A

      4. Statements    :      All poles are guns

                                        Some boats are not ploes

         Conclusions  :        I    All guns are boats

                                      II.  Some boats are not guns

            Ans: D

    

Directions for Questions 5-6: In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

    5.  Statements:   All rats are cows

                                    No cow is white.

         Conclusions:    I    No white is rat.

                                    II.  No rat is white

                                    III. Some whites are rats

                                    IV  All cows are rats

          

         A) None follows                                B)  Only I and IV follow.

         C) Only II and IV follow.                   D) Only IV follow

         E) None of these

                Ans: E
    
    
    6. Statements:     All apples are brinjals
                             All brinjals are ladyfingures
                             All ladyfingures are oranges

     Conclusions: I. Some oranges are brinjals

                      II. All brinjals are apples

                      III. some apples are oranges

                      IV. All ladyfingures are apples

    

    A) None follows                   B) All follow   

    C) Only I and III follow        D) Either I or III follows 

    E) None of these

        Ans: A.


Directions(7-15): In each of the following questions one word is different from the rest. Find out the word which does not belong to the group

    7. (A) Ginger     (B) Tomato     (C) Carrot      (D) Beet      (E) Potato
         Ans : B

    8. (A) BFD      (B) NRP        (C) HLG        (D) QUS       (E) UYW
         Ans : (C)

    9. (A) ML        (B) TS           (C) FG           (D) PO          (E) XW
        Ans : (C)

    10. (A) Cheese (B) Butter      (C) Ghee        (D) Milk        (E) Curd
          Ans : (D)

    11. (A) GTSH  (B) BYXC    (C) ETUF      (D) LONM    (E) KPIR
         Ans : (C)

    12. (A) PQ     (B) CD         (C) MN         (D) DF            (E) RS
         Ans : (D)

    13. (A) FLOK   (B) CROWD   (C) HERD   (D) SWARM   (E) TEAM
         Ans : (E)

    14.  (A)  64    (B)  54          (C)  42          (D)  31           (E)  20

            Ans: D
    
    15. A) mania    B) pneumonia   C) Influenza  D) Cholera

            Ans: A
    
    16. Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T.  K is sitting next to R who is sitting on the extreme  left and T is not sitting next to K.  Who are sitting adjacent to S?

     A) K and P    B) R and P    C) Only P    D) P and T    E) Insufficient Information.

     Ans: D

    17. In the Olympic Games, the flags of six nations were flown on the masts in the following way. The flag of America was to the left of Indian tricolour and to the right of the flag of France.  The flag of Australia was on the right of the Indian flag but was to the left of the flag of Japan, which was to the left of the flag of China.  Find the two flags which are in the centre.
    A) India and Australia    B) America and India    C) Japan and Australia    D) America and Australia
    Ans: A
    
    18.  One boy can eat 100 chocolates in half a minute, and another can eat half as many in twice the length of time. How many chocolates can both boys eat in 15 seconds?
    Ans: 62.5 chocolates.
    
    19.  Potatoes are made up of 99% water and 1% "potato matter." Jack bought 100 pounds of
    potatoes and left them outside in the sun for a while. When he returned, he discovered that the potatoes had  dehydrated and were now only made up of 98% water. How much did the potatoes now weigh?
    Ans: 50 pounds.

    20.  You own a pet store. If you put in one canary per cage, you have one canary too many. If you put in two canaries per cage, you have one cage too many. How many canaries and cages do you have?
    Ans: four canaries and three cages.

About Cognizant :-

Cognizant was founded in the U.S., in 1994. In only 16 years, Cognizant has grown to a value of approximately $4 billion [U.S.] and now has 100,000 associates, and 50+ development centers across five continents. We are a publicly traded company, listed on Nasdaq.

Cognizant offers Services like Cognizant Business Consulting, Application Services, IT Infrastructure Services, Business Process Outsourcing.

Why Cognizant - Why shoul in join Cognizant?:-

Cognizant's DNA is task and team based, not geography based. This structure is made possible by our global services delivery model, which enables real-time knowledge sharing and interaction with colleagues around the world.

Cognizant is the only international services provider with a business model structured both vertically and horizontally. That is, vertically with expertise in almost every major industry segment, as well as horizontally, across a full complement of integrated solutions and services. In fact, many of our senior people originate from the industries in which we work.

When you join Cognizant , you’ll be introduced to the company, its processes, tools and procedures, and you’ll be personally guided along the way. In fact, even while you’re in the process of applying, you’ll be assigned a representative to help you through the process.
 

Contact Details:

Address of Cognizant:-

Bangalore

[Global Delivery Center]
#1, 1/1 to 1/5, Silver Jubilee Block
Behind Unity Building Complex
3rd Cross, Mission Road
Bangalore - 560 027 India
Ph: +91 80 41807000,
Fax: +91 80 22291020

Chennai

[Global Delivery Center]
#5/535, Old Mahabalipuram Road,
Okkiam -Thoraipakkam,
Chennai 600 096
Ph: 91-44-42096000
Fax: 91-44-42096060

Coimbatore

[Global Delivery Center]
Mountain View Campus, STPI - IT Park
Kumaraguru College of Technology
Coimbatore - 641 006
Ph: +91 422 3984000
Fax: +91 422 3984060

Gurgaon

[Global Delivery Center]
Signature Towers - RX - 508,
15th Floor Tower B,South City-1
Gurgaon
Haryana - 122 022
India
Ph: +91 - 124 – 4160800
Fax: +91 - 124 - 4083487

Hyderabad

[Global Delivery Center]
3rd Floor, " H" Building,
Vanenburg IT Park,
Software Units Layout
Madhapur
Hyderabad - 500 081 India
Ph: +91 40 44514444
Fax: +91 40 55367026

Cochin

[Global Delivery Center]
Plot No. 1, Cochin Special Economic Zone,
3rd floor, Technopolis,
Kakkanad,
Cochin, Kerala.
PIN - 682 037.
Ph: +91-484-3921000

Kolkata

[Global Delivery Center]
Technocomplex
Plot GN-34/3, Sector-V
Saltlake Electronic Complex
Kolkata 700 091 India
Ph: +91 33 23573211,
+91 33 23573213
Fax: +91 33 23573591,
+91 33 23574281

Mumbai

[Global Delivery Center]
13th, Kensington SEZ,
Hiranandani Business Park,
Powai,
Mumbai-400 076
India
Ph: +91- 22 – 4422 8000
Fax: +91-22-44228003

Pune


[Global Delivery Center]
Plot # 26, Rajiv Gandhi Infotech Park,
MIDC,
Hinjawadi,
Pune - 411057 India
Ph: +91 20 2293 1100,
+91 20 5652 1100
Fax: +91 20 22933555

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

Click to See more Comments