2011 CTS Placement Paper - IVBangalore

  • CategoryIT
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationBangalore
  • CompanyCognizant
  • Posted date on our Website13 February 2011

User Ratings

4 out of 5 based on 13 Ratings.
Here are the details of 2011 CTS Placement Paper - IV job in Cognizant . This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

Welcome to CTS Placement Paper 2011. Here you will find Cognizant Placement Paper Pattern and Download questions of CTS Placement Paper 2011 with Answers & Solutions.

2011 CTS Placement Papers:-

Directions for Questions 1-5: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

The establishment of the third Reich influenced events in American history by starting a chain of events which culminated in war between Germany and the United States. The complete destruction of democracy, the persecution of laws, the war on religion, the cruelty and barrbarism of the Nazis and especially, the plans of Germany and her allies, Italy and Japan, for world conquest caused great indignation in this country and brought on fear of another world war. While speaking out against Hitler's atrocities, the American profile generally favored isolationist policies, and neutrality. The neutrality acts of 1935 and 1936 prohibited trade with any belligerents or loans to them. In 1937 the president was empowered to declare an arms embargo in wars between nations at his discretion

American opinion began to change somewhat after President Roosevelt's quarantine the aggressor speech at Chicago (1937) in which he severely criticized Hitler's policies. Germany's seizure of Austria and Munich pact for the partition of Czechoslovakia (1938) also around the American people. The conquest of Czechoslovakia in March 1939 was another rude awakening to the menace of the third Reich. In August, 1939, came the shock of the Nazi - Soviet pact and in September the attack on Poland and the outbreak of European war. The United States attempt to maintain neutrality in spite of sympathy for the democracies arranged against the Third Reich. The Neutrality act of 1939 repeated the arms embargo and permitted 'cash' and 'carry' exports of arms to belligerent nations. A strong national defense program was begun. A draft act was passed (1940) to strengthen the military services. A Lend - Lease Act (1940) authorized the president to sell, exchange or lend materials to any county deemed necessary by him for the defense of the United States. Help was given to Britain territory in the western Hemisphere. In August 1941, President Roosevelt and prime minister Churchill met and issued the Atlantic Charter which proclaimed the kind of a world which should be established after the war. In December 1941, Japan launched the unprovoked attack on the United States at Pearl harbor, immediately thereafter Germany declared war on the united states.

         1. USA entered the war against Germany
               1. because Pearl Harbor was attacked
               2. after peaceful efforts had failed
               3. because Germany declare war against it
               4. because Japan was an ally of Germany
               5. after Germany had signed the Nazi - Soviet pact

Ans : C

         2. The Neutrality Act of 1939 favored Great Britain because
               1. the British had command of the sea
               2. the law permitted U.S.A. to trade only with the allies.
               3. it antagonized Japan
               4. it led to the Land - Lease Act
               5. it agreed with the British on the principle of the Atlantic Charter

Ans : A

         3. An event that did not occur in 1939 was the
               1. invasion of Poland
               2. invasion of Czechoslovakia
               3. passing of the Neutrality Act
               4. passing of the Land - Lease act
               5. outbreak of the war in Europe

Ans : D

         4. One item occurring 1937 that the author does not mention in the list of actions that alienated the American Public was
               1. The persecution of religious groups
               2. Nazi barbarism
               3. The pacts with Italy
               4. German plans for conquest of the world
               5. The burning of the Reich tag.

Ans : E

         5. The Land - Lease Act has designed to
               1. Strengthen USA's national defense
               2. Provide battle shit to the Allies
               3. Help the British
               4. the Atlantic Charter
               5. Avenge Pearl Harbor

Ans : A

Directions for Questions 6-10: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage

One of the most dangerous drugs for pregnant women to consume is alcohol. Because alcohol is delivered quickly into the blood and passes quickly into the tissues and membranes, the human fetus is particularly vulnerable to its effects. In fact, the negative effects on a fetus are so pronounced that babies born after exposure to alcohol are said to be suffering from fetal alcohol syndrome. As a pregnant woman drinks alcohol, the alcohol is passed into her her bloodstream almost simultaneously. Moreover, because the bloodstream of the fetus is inextricably tied to that of the mother, the alcohol passes directly into the bloodstream of the fetus as well. And, what is more, the concentration of alcohol in the fetus is exactly the same as in the mother. For the mother, this concentration is not a problem because her liver can remove one ounce of alcohol from her system per hour. However, the fetus's liver is not completely developed (how developed it is depends on its stage of development). The rate at which it is able to eliminate the alcohol from the blood of the fetus is much slower. Eventually, the alcohol will be returned to the mother's system by passing across the placenta, but this process is slow. By the time this takes place, major neurological damage may have already occurred. Research has shown that as little as one drink of alcohol can produce significant, irreversible damage to the fetus. Babies born after exposure to alcohol generally exhibit facial distortion, inability to concentrate, and difficulty in remembering. Simply speaking, it is imperative that pregnant women avoid alcohol.

Following are some sample questions on this passage: 

   6. How much time can it be inferred that it takes alcohol to enter a woman's bloodstream after she takes a drink?
         1. about one hour
         2. a few seconds
         3. several minutes
         4. at least 24 hours

Ans: B

   7. According to the passage, how does the concentration of alcohol in a fetus compare to that in the mother?  

         1. The concentration is more.
         2. The concentration is less.
         3. The concentration is equivalent.
         4. The concentration cannot be measured.

Ans: C

   8. It can be inferred that the development of a fetal liver depends on  

         1. how many months pregnant the mother is
         2. how much alcohol the mother has consumed
         3. how large the fetus is
         4. how well the mother has taken care of the fetus

Answer: A 

   9. According to the passage, how is alcohol finally returned to the mother's system?  

         1. it is carried through the bloodstream
         2. it is transferred across the placenta
         3. it is expelled by the fetus's liver
         4. it is not completely returned

Ans: B 

  10. Which one of the following was NOT mentioned as a sign of fetal alcohol syndrome?  

         1. disfigurement of the face
         2. concentration difficulties
         3. increased aggression
         4. memory problems

Ans: C

Directions for Questions 11-15: Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be only one part of the sentence. The number or alphabet of that part is your answer.( Disregard punctuation errors if any)

 

11. The major / along with / his soldiers / were killed in the field/.no error.

           A              B                 C                               D                 E

 Ans:D

12. In this way nuclear fission / or the splitting/of the atom / have been achieved /no error.

                        A                           B                      C                     D                    E

 Ans:D

13. The trust has succeeded / admirably in raising / money for / its future programs/ no error.

             A                                         B                 C                         D                 E    

 Ans:D

14. The apparently obvious solutions / to most of his problems /were overlook by /many of his friends / no error.

                A                                               B                                C                       D              E                   

 Ans:C

15. By arresting the local criminals / and encouraging good people / we can end /hostilities of that area  / no error.

                        A                                               B                        C          D                   E

 Ans: D

Directions for Questions 16-20: In each of the following questions, some sentence are given which are on the same theme. decide which sentence is the most preferable with respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal writing in English. Find the correct sentence.

 16.   A) The dacoits being stopped to divide the booty, the police overtook them.

         B) The dacoits having stopped to divide the booty, the police had overtaken them  

        C) The dacoits having  stopped for dividing the booty, the police overtook them  

        D) The dacoits having been stopped for dividing the booty, the police overtook them

         Ans : C

17. A) The harassed wife shot herself after bidding her husband the last good bye with a gun   

     B) The harassed wife with a gun shot herself after bidding her husband the last goodbye   

     C) The harassed wife shot herself with a gun after bidding her husband the last goodbye.   

     D) With a gun the harassed wife shot herself, after bidding her husband the last goodbye.

      Ans: C

18. A) The receptionist must answer courteously the questions what are asked by the callers   

     B) The receptionist must answer courteously the questions of all the callers

     C) The receptionist should answer courteously the questions of all callers   

     D) The receptionist courteously should answer the questions of all callers   
    E) There would have been no trouble if the receptionist had have always answered courteously.

    Ans: C

19 A) If you had told me that you were in Bombay I had certainly contacted by you instead of getting bored there  

     B) If you had told me that you were in Bombay I would have certainly contacted you despite getting bored there.   

     C) If you had told me that you were in Bombay I would have certainly contacted you instead of getting bored
          there.   

    D) If you would have told me that you were in Bombay I had certainly contacted you instead of getting bored there

        Ans: C  

20 A) The teaching staff must take their lectures regularly when are asked by the Principal   

     B) The teaching staff had taken the lectures  regularly had they known that the Principal would come to know
          about  it.   

    C) The teaching staff would have taken lectures regularly had they known that the Principal would know about it.   

     D) Many irregularities were found in their lectures by the Principal and he could not be disregarded them.

        Ans: C

Directions for Questions 21-25: In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below.  Choose the correct order of these parts from the given alternatives.

21. 1) not only for            2) but also for    3) lumbering    4) construction purposes    5) as an occupation   

      6) on modern lines     7) the manufacture of wood pulp. paper, resins etc. 

      8) owing to the great demand for timber     9) has developed

        A) 3,9,6,5,8,1,4,2,7    B) 3,8,9,5,6,1,7,2,4    C) 3,5,9,6,8,1,4,2,7    D)5,3,9,6,8,1,7,2,4

        Ans: C

22. 1) keeper of the     2) guardian of    3) as well as    4) The U.N.O is supposed to be the   

      5) the morally conceived  6) political conscience  7) expressly defined rights and duties of sovereign states.  8) and

       A) 4,1,7,3,2,5,8,6    B) 4,2,6,8,1,3,5,7    C) 4,1,6,8,2,5,3,7    D) 4,2,7,3,1,5,8,6

        Ans: C

23. 1) it is of vital importance    2) if this can be prevented    3) since man depends for his food    4) upon articles   

      5) that none of this soil should be wasted    6) produced from the earth's layer of fertile soil.

      A) 3,1,2,4,6,5    B) 3,1,5,4,6,2    C) 3,4,6,1,5,2    D) 3,5,1,2,6,4

        Ans : C

24. 1) are free from    2) grow abundantly    3) low plants    4) Tundra regions    5) during short summer   

      6) like mosses and lichens    7) and     8) ice

      A) 3,6,2,5,7,4,1,8    B) 4,1,8,5,7,3,6,2    C) 5,3,6,2,7,4,1,8    D) 5,4,1,8,7,2,3,6

        Ans: B

25. 1) Along the gutters is lingered,    2) its tired breath a pale of chrysanthemum about the street lamps  

      3) sliding its warm tongue over silent pavements,       4) The gentle fox curled softly down   

      5) and rubbed its back against the huddled houses    6) then it curled up and slept on corners    

      7) Slowly it rose and fell,    8) and pressing its blurred face aganist shop- windows   

      9) It coiled its body around the black railings.

      A) 1,2,3,4,5,6,7,8,9    B) 2,9,6,8,5,7,4,3,1    C) 4,9,5,1,3,8,7,2,6    D) 9,6,8,5,7,1,4,2,3

        Ans: C

About Cognizant :-

Cognizant was founded in the U.S., in 1994. In only 16 years, Cognizant has grown to a value of approximately $4 billion [U.S.] and now has 100,000 associates, and 50+ development centers across five continents. We are a publicly traded company, listed on Nasdaq.

Cognizant offers Services like Cognizant Business Consulting, Application Services, IT Infrastructure Services, Business Process Outsourcing.

Why Cognizant - Why shoul in join Cognizant?:-

Cognizant's DNA is task and team based, not geography based. This structure is made possible by our global services delivery model, which enables real-time knowledge sharing and interaction with colleagues around the world.

Cognizant is the only international services provider with a business model structured both vertically and horizontally. That is, vertically with expertise in almost every major industry segment, as well as horizontally, across a full complement of integrated solutions and services. In fact, many of our senior people originate from the industries in which we work.

When you join Cognizant , you’ll be introduced to the company, its processes, tools and procedures, and you’ll be personally guided along the way. In fact, even while you’re in the process of applying, you’ll be assigned a representative to help you through the process.
 

Contact Details:

Address of Cognizant:-

Bangalore

[Global Delivery Center]
#1, 1/1 to 1/5, Silver Jubilee Block
Behind Unity Building Complex
3rd Cross, Mission Road
Bangalore - 560 027 India
Ph: +91 80 41807000,
Fax: +91 80 22291020

Chennai

[Global Delivery Center]
#5/535, Old Mahabalipuram Road,
Okkiam -Thoraipakkam,
Chennai 600 096
Ph: 91-44-42096000
Fax: 91-44-42096060

Coimbatore

[Global Delivery Center]
Mountain View Campus, STPI - IT Park
Kumaraguru College of Technology
Coimbatore - 641 006
Ph: +91 422 3984000
Fax: +91 422 3984060

Gurgaon

[Global Delivery Center]
Signature Towers - RX - 508,
15th Floor Tower B,South City-1
Gurgaon
Haryana - 122 022
India
Ph: +91 - 124 – 4160800
Fax: +91 - 124 - 4083487

Hyderabad

[Global Delivery Center]
3rd Floor, " H" Building,
Vanenburg IT Park,
Software Units Layout
Madhapur
Hyderabad - 500 081 India
Ph: +91 40 44514444
Fax: +91 40 55367026

Cochin

[Global Delivery Center]
Plot No. 1, Cochin Special Economic Zone,
3rd floor, Technopolis,
Kakkanad,
Cochin, Kerala.
PIN - 682 037.
Ph: +91-484-3921000

Kolkata

[Global Delivery Center]
Technocomplex
Plot GN-34/3, Sector-V
Saltlake Electronic Complex
Kolkata 700 091 India
Ph: +91 33 23573211,
+91 33 23573213
Fax: +91 33 23573591,
+91 33 23574281

Mumbai

[Global Delivery Center]
13th, Kensington SEZ,
Hiranandani Business Park,
Powai,
Mumbai-400 076
India
Ph: +91- 22 – 4422 8000
Fax: +91-22-44228003

Pune


[Global Delivery Center]
Plot # 26, Rajiv Gandhi Infotech Park,
MIDC,
Hinjawadi,
Pune - 411057 India
Ph: +91 20 2293 1100,
+91 20 5652 1100
Fax: +91 20 22933555

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

  • hi sir please send me cts exam pattern for itis prudhvi, on 09-09-2011 Report Abuse
Click to See more Comments