2011 HAL Placement Paper - IIBangalore

  • CategoryEngineering
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationBangalore
  • CompanyHAL
  • Posted date on our Website13 February 2011

User Ratings

2 out of 5 based on 2 Ratings.
Here are the details of 2011 HAL Placement Paper - II job in HAL. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

Welcome to HAL Placement Paper 2011. Here you will find Cognizant Placement Paper Pattern and Download questions of HAL Placement Paper 2011 with Answers & Solutions.

2011 HAL Placement Papers:-

1. When length of a wire increases  its resistance

a. doubles            b. half               c. remains same

Ans:  ( a )

2.   When a 50 Hz ,6-pole Induction Motor runs at 975rpm,the rotor emf frequency is

a. 12.5Hz      b. 1.25Hz      c. 4Hz

Ans:      ( b )

3.   When a 6 pole 50Hz Induction Motor runs at 1450 rpm , it’s working mode is

a. motoring       b. braking       c. generating

Ans:      ( a )

4.   Slips for Different modes of operation of Induction Motor  are

answer:      motoring -0<S<1,generating-      S<0,braking -      S>1

5. Damping ratio ( ξ ) is 0.75, natural frequency is 12 rad/s are given & asked to find peak time
  
6. In electrodynamo-meter type wattmeter

a. pressure coil is made fixed

b.  current coil is made fixed

c.  both the coils are made fixed

Ans:  ( a )

7. In flux meter control torque is produced by

a.  weights attached to it.

b.   Springs

c.   No control torque is there

Ans:  ( c )

8. One question regarding hot wire instrument
 
9. In MI meters deflecting torque is proportional to

a. square of the current

b.  square of the voltage

Ans:  ( a )

10. In 3-Φ system total power is given by

a.  √3V­LILcos Φ

b.   3V­LILcos Φ

c.  V­LILcos Φ

Ans:   ( a )

11. From supply one 3-Φ step-down transformer is drawing 10 A, the secondary current will be minimum when the transformer is

a.      star-delta

b.      delta-star

c.      delta-delta

d.      star-star

Ans:    ( b )


12. Transformer rating is expressed in

a.      KVA

b.      KVAR

c.      KW

Ans:   ( a )

      
13. Manganin is a

a.      Insulator

b.      Semi-conductor

c.      Alloy


14. Dual scope oscilloscope has

a.      two separate horizontal and two separate vertical plates

b.      one horizontal and two separate vertical plates

c.      two separate horizontal and one vertical plates

d.      one horizontal and one vertical plates


15. Standard Cell voltage is measured by

a.      MI meter    

b.      MC meter

c.      Potentiometer


16. The input resistance of the CRO is of the order of

a.      tens of ohm

b.      mega ohm

c.      kilo ohm

d.      fraction of an ohm

Ans:    ( b )


17. Errors are introduced in Wheatstone bridge due to

a.      lead resistance

b.      contact resistance

c.      some thing is given

d.      all of the above

18. HRC fuse and circuit-breaker combination is used CB operates for

a.      low over-load currents

b.      high over-load currents

c.      combination is never used

19. G(s) = K / s(s+5)(s+1)  is given to find the value of K for stable operation

20. By increasing gain of the system root locus will

a.      moves away from poles

b.      moves away from zeros

c.      crosses imaginary axis

Ans:  ( a )

21. When the load current is high while measuring power using wattmeter

a.      current coil is connected near load

b.      pressure coil is connected near load

22. C = 0.01µF and L = 1 mH and current is 10 A and asked to find the voltage drop
 

23. Transmission line is terminated by R and no reflection is there , then the value of  R is _________

Ans:      400 ohm

24. One question regarding shunt ohm-meter and seriea ohm-meter
 
25. Inverted V curves are drawn between ________

Ans:      field current             Vs            power factor


26. Conductor size is based on ?
a) depeding upon the transmission line distance
b)...
Ans: might be 'a'

27. Which of the following transformers can be connecte in parallel

a) delta-delta, delta-star
b) delta-star , star-star
c) delta-delta , star-star
d) delta-star, star-delta

28. Compensating coil is connected in wat way in lpf wattmeter

Ans: around CC and in series with the PC

29. The input impedance is in the range of ____ in Digital Volt Meter

Ans: in Mega Ohm

30. The input and output impedance of an ideal opamp

31. Two resistances are connected in series and parallel manner..and the values of overall series and parallel connections is given and then asked to find out the two resistances.

32. Question on finding the power angle when the input to the generator is increased
 
33. Ferranti effect is obtained when?

Ans: when the sending voltage is less than receiving voltage

34.
Which type of logic family used in

Ans: Emitter coupled Logic

About HAL:-

Hindustan Aeronautics Limited (HAL) came into existence on 1st October 1964.  The Company was formed by the merger of Hindustan Aircraft Limited with Aeronautics India Limited and Aircraft Manufacturing Depot, Kanpur.

The Company traces its roots to the pioneering efforts of an industrialist with extraordinary vision, the late Seth Walchand Hirachand, who set up Hindustan Aircraft Limited at Bangalore in association with the erstwhile princely State of Mysore in December 1940. The Government of India became a shareholder in March 1941 and took over the Management in 1942.

Today, HAL has 19 Production Units and 10 Research and Design Centres in 8 locations in India. The Company has an impressive product track record - 15 types of aircrafts/Helicopters manufactured with in-house R & D and 14 types produced under license. HAL has manufactured  over 3646 Aircrafts/Helicopters , 4096 engines and overhauled over 9447 aircraft and 29886 engines.
 

Contact Details:

Address of HAL:-

HAL Corporate Office
15/1 Cubbon Road
Bangalore 560 001, India
 Tel:- 91 - 80 - 22320701, 22320903, 22320376

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

  • i'm pursuing aeronautical engineering final year. could you please tell me the details of getting job in HAL ragha leena chinnam, on 09-03-2012 Report Abuse
Click to See more Comments