Elitmus Sample Papers IIMumbai

  • CategoryIT
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationMumbai
  • CompanyeLitmus
  • Posted date on our Website15 October 2011

User Ratings

3 out of 5 based on 41 Ratings.
Here are the details of Elitmus Sample Papers II job in eLitmus. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

Elitmus Sample Papers with Answers, Solutions, Elitmus Question Papers, Sample Papers of Elitmus.

Elitmus Sample Papers II:-

Directions—(Q. 1–5) Each sentence has one or two blanks. Choose the word or set of words that best completes the sentence meaningfully.

1. He went to the library ……… to find that it was closed.

(A) seldom
(B) never
(C) only
(D) solely
Ans : (C)

2. The ties that bind us together in common activity are so ………that they can disappear at any moment.

(A) tentative
(B) tenuous
(C) consistent
(D) restrictive

Ans : (B)

3. Her reaction to his proposal was ………. She rejected it ……….

(A) inevitable–vehemently
(B) subtle–violently
(C) clever–abruptly
(D) sympathetic–angrily

Ans : (A)

4. His ……… directions misled us we did not know which of the two roads to take.

(A) complicated
(B) ambiguous
(C) narrow
(D) fantastic

Ans : (B)


5. It would be difficult for one so ……… to believe that all men are equal irrespective of caste, race and religion.

(A) emotional
(B) democratic
(C) intolerant
(D) liberal

Ans : (C)

Directions—(Q. 6–10) In each of the following sentences four words or phrases have been bold. Only one bold part in each sentence is not accepted in standard English. Identify that part and mark its letter (A), (B), (C) or (D) in your as answer.

6. Gaze for a thing (A) that are not (B) available easily (C) in the country is a universal phenomenon. (D)

Ans : (B)

7. It is foolish to be expecting (A) one person to be like another (B) person, for (C) each individual is born (D) with his characteristics traits.

Ans : (A)

8. The tendency to believe (A) that (B) man is inherently dishonest is something (C) that will be decried. (D)

Ans : (D)

9. I have not come across very (A) few (B) people who (C) think of thing beyond (D) their daily work.

Ans : (B)

10. He managed to board (A) the running train (B) but all his luggages (C) was (D) left on the station.

Ans : (C)

Directions—(Q. 11–15) Select the pair of words which are related in the same way as the capitalised words are related to each other.

11. SCALES : JUSTICE : :

(A) Weights : Measures
(B) Laws : Courts
(C) Torch : Liberty
(D) Launch : Peace

Ans : (C)

12. HOBBLE : WALK : :

(A) Gallop : Run
(B) Stammer : Speak
(C) Stumble : Fall
(D) Sniff : Smell

Ans : (B)

13. FRAYED : FABRIC : :

(A) Watered : Lawn
(B) Renovated : Building
(C) Thawed : Ice
(D) Worn : Nerves

Ans : (D)

14. YOLK : EGG : :

(A) Rind : Melon
(B) Nucleus : Cell
(C) Stalk : Corn
(D) Web : Spider

Ans : (B)

15. BAMBOO : SHOOT : :
(A) Bean : Sprout
(B) Pepper : Corn
(C) Oak : Tree
(D) Holly : Sprig

Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) For each of the following capitalized words, four words or phrases are given of which only one is synonymous with the given word. Select the synonym.

16. DEFER
(A) Respect
(B) Dislike
(C) Postpone
(D) Disrespect

Ans : (C)

17. DUBIOUS

(A) Clear
(B) Undoubtedly
(C) Hesitant
(D) Doubtful

Ans : (D)

18. COARSE

(A) Impolite
(B) Rough
(C) Polished
(D) Improper

Ans : (B)

19. PROXIMITY

(A) Nearness
(B) Aloofness
(C) Completely
(D) Nearly

Ans : (A)

20. ABSTAIN

(A) Stay
(B) Tempt
(C) Refrain
(D) Pardon

Ans : (C)

Directions—(Q. 21–25) Fill in blanks by selecting appropriate alternative.

21. I met him only a week ……….
(A) back
(B) past
(C) ago
(D) previous

Ans : (C)

22. Lovey asked me ……….
(A) why are you angry ?
(B) why I am angry ?
(C) why I was angry ?
(D) why was I angry ?

Ans : (C)

23. Even after repeated warnings, he ……… to office on time.
(A) never come
(B) never comes
(C) is never coming
(D) have never come

Ans : (B)

24. He told his wife that ……… from Germany.
(A) he will like to visit France
(B) he was liking to visit France
(C) he would like to visit France
(D) he is liking to visit France

Ans : (C)

25. Some people can ……… even with murder.
(A) get on
(B) get out
(C) get off
(D) get away

Ans : (D)


26. If ‘P’ means ‘×’, ‘Q’ means ‘÷’ T means of and ‘V’ means +, then what will be the value of 85 Q 17 P 3 V 1 T 4 = ?

(1) 62 (2) 31
(3) 17 (4) 19
(5) None of these

Ans:- 3

27.Early morning after sunrise, Rajesh was standing infront of his house in such a way that his shadow was falling exactly behind him. He starts walking straight and walks 5 metres. He turns to his left and walks 3 metres and again turning to his left walks 2 metres. Now in which direction is he from his starting point?

(1) South (2) West
(3) South-East (4) North-East
(5) South-West

Ans:- 4


28. In a class of 39 students the ratio of boys and girls is 2 : 1. Radhika ranks 15th among all the students from top and 8th among girls from bottom. How many boys are there below Radhika?

(1) 16 (2) 17
(3) 15 (4) Data inadequate
(5) None of these

Ans:- 2


29. In a certain code language AUTHORITY is written as YTUROHTIA. How will DESIGNATE be written in that code language?

(1) ESENGATDI (2) ESEGNITAD
(3) ESENGITAD (4) ESNEIGTDA
(5) None of these

Ans:- 3


Directions 30-31 : Read the following letter-number sequence carefully

and answer the question given below: 7 3 P N 4 2 6 3 1 M L B T 4 5 G A C D F J K 1 9 8 2

30. If the first fifteen elements of the above sequence is written in the reverse order which of the following elements will be sixth to the left of twelfth element from your right?

(1) J (2) 6
(3) 2 (4) 3
(5) None of these

Ans:- 2


31.Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(1) GDK (2) 7N6
(3) B5C (4) AF9
(5) TGD

Ans:- 4


32.If we interchange the first and the seventh elements, the second and the eighth elements and so on upto 2 and B from your left, which of the following will be twelfth to left of eighth element from your right?

(1) 6 (2) 7
(3) 2 (4) Data inadequate
(5) None of these

Ans:- 2


33. If it is possible to make a meaningful word with second, the third, the sixth and the ninth letters of the word PSYCHOMETRIC using each letter only once, what will be the first letter of the word can be formed. If more than one word can be formed mark M as your answer and if no such word can be formed mark X as your answer.

(1) X (2) M
(3) R (4) T
(5) S

Ans:- 4


34. If ‘M S N’ means ‘M is the father of N’, ‘M ? N’ means ‘M is the sister of N’ and ‘M * N’ means ‘M is the brother of N’ then what is the relation of C with A in A # B $ C * D?

(1) Niece (2) Nephew
(3) Aunt (4) Data inadequate (5) None of these

Ans:- 2


35.How many such pairs of letters are there in the word EXPRESSION which have as many letters between them in the word as in the alphabet?

(1) Four (2) Five
(3) Three (4) Two
(5) None of these

Ans:- 1


Directions 36-37 : Read the following information carefully and answer the questions given below:

(i) There are five buildings – A, B, C, D and E in a row facing towards East but not necessarily in the same order. Five other buildings – P, Q, R and T are in another row facing towards West. The buildings in each row are arranged infront of one another.
(ii) B is at one of the end. There is only C between B and D. A is to the immediate left of D.
(iii) R is just opposite to C and is between P and Q. S is to the immediate right of P.

36.Which of the following pairs is at both the ends in any of the two rows?

(1) B and A (2) Q and S
(3) P and T (4) B and E
(5) None of these

Ans:- 4

37.A is in front of which of the following buildings?

(1) S (2) P
(3) T (4) Q
(5) R

Ans:- 1

38.Which of the following buildings?
(1) S (2) R
(3) T (4) Data inadequate
(5) None of these

Ans:- 5


39.“Some stones are rocks” and “Some rocks are clouds”. If both the statements are true, then which of the following statements is DEFINITELY TRUE?

(1) Some clouds are stones
(2) All clouds are rocks
(3) No rock is stone
(4) All clouds are stones
(5) None of that

Ans:- 5


40. It is given that M is either greater than or equal to P. P is smaller than Q and Q is not greater than R. Which of the following is DEFINITELY TRUE?

(1) M is either greater than or equal to R.
(2) M is either greater than or equal to Q.
(3) R is greater than P.
(4) R is either greater than or equal to P.
(5) None of these

Ans:- 3


41.The students of a class are divided into two groups-A and B. If Sangita is included in the group A then her rank is 7th from the top and if she in included in the group B, her rank is 13th from the top. If the students of both groups are brought together, what will be the rank of Sangita?

(1) 20 (2) 19
(3) 21 (4) Data inadequate
(5) None of these

Ans:- 4


42. In a certain code language “Jo re ka” means “sweet nice sugar”, “la fi de” means “tasty sour lemon”, “fi ka tip” means “sugar and lemon” and “la re” means “nice tasty”. How will “sweet and sour” be written in that code language?

(1) Data inadequate (2) jo re ka
(3) la re ka (4) la re tip
(5) None of these

Ans:- 5


Directions (43-44) : Read the following information carefully and answer the questions given below: Five flats – A, B, C, D, E. which are at equi-distance, are arranged in a semi-circle but not necessarily in the same order. The middle falt B faces towards North-East and is immediate right to D while C is to the immediate right of B.

43. D faces which direction?

(1) North (2) North-East
(3) East (4) West
(5) North-west

Ans:- 3


44. Which of the following two flats are at both the ends?

(1) A and D (2) C and D
(3) B and E (4) A and E
(5) Data inadequate

Ans:- 4


45. What should come in the place of question mark (?) in the following letter series?
 
ADG CFI ? QJM
(1) EGJ (2) EHK
(3) DFI (4) DCH
(5) None of these

Ans:- 2

eLitmus is a first-of-its-kind service in the world. Since it was launched in 2005, eLitmus has been redefining how fresher and entry-level recruitment is done in India. Our proprietary pH Test evaluates job seekers based on a variety of parameters, and grades them nationwide using an advanced statistical model, resulting in a pH Score for each candidate. An extensive range of online tools that we provide help recruiters to easily screen and select candidates based on this and dozens of other parameters.

With over four lakh engineers alone graduating every year from colleges spread across the length and breadth of the country, and over four thousand software companies vying for them, the logistics of entry-level recruitment in India are daunting, to say the least - both for recruiters and job-seekers. By all accounts, this challenge is only going to get more acute in the coming years, as the workforce in the knowledge industries expands to several times its current figure.
 

Contact Details:

eLitmus Evaluation Private Limited
#257, 2nd Floor, 9th 'A' Main,
IIIrd Block, Jayanagar,
(Behind corporation bank),
Bangalore - 560 011

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

Click to See more Comments