JAIIB Sample Paper IIMumbai

  • CategoryBanking
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationMumbai
  • CompanyIndian Institute of Banking & Finance - IIBF
  • Posted date on our Website13 April 2013

User Ratings

3 out of 5 based on 5 Ratings.
Here are the details of JAIIB Sample Paper II job in Indian Institute of Banking & Finance - IIBF. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

JAIIB Sample Paper II with Answers.

1) A bank in India, wants to undertake capital market activities, it should:

a) Obtain special license from AMFI
b) Obtain special license from FIMMDA
c)  Both a and b
d)  Register with SEBI                           

Ans:- (d)

2) FIMMDA stands for:

    a) Foreign Exchange Markets and Derivative Markets
    b) Fixed Income Markets Money Markets and Derivatives Markets
    c) Fixed Income Markets and Derivatives Markets
    d) None of  the above                           
Ans:- (b)

 
3) The Capital Adequacy Ratio is :

  a)  6%
  b)  8%
  c)  9%
  d) 10%                                   

Ans:- (c)

4) Except one of  the following others are known as Non Fund based facilities:

a) Letters of  Credit
b) Bank Guarantees
c) Co-acceptance of  Bills
d) Trust Receipt                               

Ans:- (d)

5) FIMMDA’s guidelines cover the following products, except one:

a) Call Money
b) Cross Currency Interest Rate swaps
c) Commercial Paper
d) Certificate of  Deposit                           

Ans:- (b)

6) Except one of  the following others are part of Public Sector Banks:

a) State Bank of  Hyderabad
b) Central Bank of  India
c) Regional Rural Bank, sponsored by a nationalized bank
d) HDFC Bank                               

Ans:- (d)

7) A banker is expected to honour the cheques within the specified banking hours as per Section  of  NI Act,1881

a) 22
b) 25
c) 31
d) 65                                   

Ans:- (d)

8) Securitisation is a process of acquiring the loans classified as

a) Bookdebts
b) Performing debts
c) Bad debts
d) Non performing debts                          

Ans:- (d)

9) The minimum percentage of  Priority Sector advances to be maintained by foreign banks in India
a) 40%
b) 18%
c) 32%
d) 60%                               

Ans:- (c)

10) Loan for fish rearing is covered under Prirority Sector as ----------- advances

a)     Direct Agriculture
b)     Indirect Agriculture
c)     Self Employment Scheme
d)     Allied to indirect Agriculture               

Ans:- (a)

11) Cash Budget is a statement of

a)     Cash-Non cash funds
b)     Cash receipt and Cash payments
c)     Another name for cash flow
d)     None                               

Ans:- (b)

12) In bank’s parlance credit risk in lending is

a)     Default of the banker to maintain CRR
b)     Default of the banker to maintain SLR
c)     Default of the banker to release credit to the customer
d)     Default of the  customer to repay the loan       

Ans:- (d)

13) A Co-Operative Bank operating in different States are regulated by:-

a) State Co-Operative Societies Act
b) Banking Regulation Act
c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)       

Ans:- (c)

14) In respect of  Regional Rural Banks, the share holding pattern is:-

a) Central Government 50%,State Government 35%,Sponsoring Bank 15%
b) Central Government 50%,State Government 15%,Sponsoring Bank 35%
b) Central Government 15%,State Government 35%,Sponsoring Bank 50%
b) Central Government 35%,State Government 50%,Sponsoring Bank 15%
                                       
Ans:- (b)

15) Law of limitation is not applicable in respect of :

a) Advance against pledge of  shares
b) CC granted against hypothecation of inventory
c) Term loan secured by mortgage of  Plant & Machinery
d) Bank Term Deposit                           

Ans:- (d)

Established in 1928 as a Company under Section 25 of the Indian Companies Act, 1913, Indian Institute of Banking & Finance (IIBF), formerly known as The Indian Institute of Bankers (IIB), is a professional body of banks, financial institutions and their employees in India. With its membership of over 700 banks and financial institutions as institutional members and about 300000 of their employees as individual members, IIBF is the largest Institute of its kind in the world and is working with a Mission “to develop professionally qualified and competent bankers and finance professionals primarily through a process of education, training, examination, consultancy/counseling and continuing professional development programmes”.

IIBF has collaboration with (i) Indira Gandhi National Open University (IGNOU) for offering CAIIB-linked MBA in Banking & Finance; (ii) Punjab national bank institute of information technology (PNBIIT) for an Advanced Diploma in Banking Technology; and (iii) Commercial Bank of Ceylon Limited (CBCL) for customized Certificate and Diploma Courses in Banking Studies for the bankers in Sri Lanka.

The Institute is managed by a Governing Council comprising eminent persons from the banking and finance sector, academicians and professionals. The day-to-day management of the Institute vests in the hands of the Chief Executive Officer who in turn is supported by a Deputy CEO, Director of Academic Affairs, Director of Examinations and Director of Administration.
 

Contact Details:

INDIAN INSTITUTE OF BANKING & FINANCE
Kohinoor City
Commercial – II
Tower-I, 2nd & 3rd Floor
Kirol Road
Off-L.B.S Marg
Kurla- West
MUMBAI - 400 070
Phone : 91 - 022 - 25039746 / 9604 / 9907
Fax : 91 - 022- 25037332

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

Click to See more Comments