JAIIB Sample Paper IIIMumbai

  • CategoryBanking
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationMumbai
  • CompanyIndian Institute of Banking & Finance - IIBF
  • Posted date on our Website13 April 2013

User Ratings

4 out of 5 based on 1 Ratings.
Here are the details of JAIIB Sample Paper III job in Indian Institute of Banking & Finance - IIBF. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

JAIIB Sample Paper III with Answers.

1) Which one of the Non Resident Deposit schemes
           is not permitted.
a)    FCNR  a/cs
b)    NRNR a/cs
c)    NRE a/cs
d)    NRO a/cs                               

Ans:- (b)


2) At the time of receipt of a garnishee order your customer’s accounts showed :
     

i)SB a/c uncleared balance Rs.2,000.35 (Cleared balance Rs 550.35)
ii) An overdue fixed deposit  for Rs.25,753.22 matured one week earlier
iii)OD account showed a credit balance of Rs.8,728.96
iv)CC account showed a credit balance of Rs,2,247.18


3) Indicate the amount which can be attached by the garnishee order?

a) Rs.28,550.75
b) Rs.10,228.96
c) Rs.37,729.71
d) Rs   4,247.53                                                                         

Ans:- (c)

4) )You receive a cheque in an overdraft account for Rs.27,000.00.

The debit balance in the account is Rs.30,000.00 and the OD  limit is Rs 55,000.00.What reason you will state while returning

a) Refer to drawer
b) Effects Not cleared
c) Exceeds arrangement
d)  Endorsement not correct                       

Ans:- (b)
 
5) Match the following:
       
i) Payment in Due Course        A)  Insurance
ii) Karta                B)  Cash Credit
iii) IRDA                C)  HUF
iv) Hypothecation of Inventory            D)  Paying Banker

a)    i-D,ii-C,iii-A,iv-B
b)    i-A,ii-B,iii-C,iv-D
c)    i-B,ii-A,iii-D,iv-C
d)    i-D,ii-C,iii-B,iv-A                                   

Ans:- (a)

6) Match the following: Identify the Committees:
      
i)Classification of  Assets          A) Nayak
ii)Computerisation in Banks           B) Tarapore
iii)Working Capital for SSIs          C) Narasimham
iv)Capital Account Convertability     D) Rangarajan

a)    i-B,ii-D,iii-C,iv-A
b)    i-D,ii-C,iii-A,iv-B
c)    i-B,ii-A,iii-C,iv-D
d)    i-C,ii-D,iii-A,iv-B  

Ans:- (d)

7) Match the following:
     

i) Financial intermediaries             A) Mutual funds
ii)ATMs                                 B) E- Banking
iii)Certificate of Deposits             C) Money Markets
iv)Book debts                D)Assignment

a)    i-C,ii-D,iii-A,iv-B
b)    i-D,ii-C,iii-B,iv-A
c)    i-A,ii-B,iii-C,iv-D
d)    i-A,ii-C,iii-B,iv-D  
                                                              
Ans:- (c)  


8) When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the
 
a)Payee
b)Drawee
c)Drawer
d)Endorsee
                               
Ans:- (b)

9) One of the State Government  avails of a  temporary financial  assistance  from Reserve Bank of India. This type of finance is called :
    
a)Overdraft
b)Temporary loan
c)Short term finance
d) Ways and Means advance                   

Ans:- (d)

10) Maximum Bank Rate is:

a) 6%
b) 20%
c) 25%
d) None                                   

Ans:- (d)

11) Obligation of a Banker to maintain secrecy is applicable to

a) Only in case of existing deposit accounts
b) Only in respect existing loan accounts
c) Only in case of closed accounts
d) All types of deposit/loan accounts (existing/closed)       

Ans:- (d)  

12) Bank A allows one of its clients to withdraw against clearing of a cheque. The banker is called as:
    
a) Collecting and Paying banker
b) Holder in due course
c) Holder for value
d) Reimbursement banker                                                           

Ans:- (c)

13) As per the provisions of NI Act,1881 a banker gets protection for payment of a cheque only if it is a :
    
a)  Holder in due course
b)  Payment in due course
c)  Holder for value
d)  All of the above                           

(b)

14)    One of your NRI customers wants to place FCNR deposits in Canadian $ with your bank. You will

a)    Accept his request and open a FCNR a/c
b)    Will not accept his request to open FCNR a/c in Canadian $
c)    Will inform the customer to place FCNR in any one of the currencies (US$/GBP/JPY/EUR)
d)   Both b and c                                

Ans:- (a)
    
15) In a demand draft the word “order” is changed to “bearer” by the holder of the dd. It is called as:
    
a)Endorsement
b)Material alteration
c)Crossing
d)None of  the above                         

Ans:- (b)   

Established in 1928 as a Company under Section 25 of the Indian Companies Act, 1913, Indian Institute of Banking & Finance (IIBF), formerly known as The Indian Institute of Bankers (IIB), is a professional body of banks, financial institutions and their employees in India. With its membership of over 700 banks and financial institutions as institutional members and about 300000 of their employees as individual members, IIBF is the largest Institute of its kind in the world and is working with a Mission “to develop professionally qualified and competent bankers and finance professionals primarily through a process of education, training, examination, consultancy/counseling and continuing professional development programmes”.

IIBF has collaboration with (i) Indira Gandhi National Open University (IGNOU) for offering CAIIB-linked MBA in Banking & Finance; (ii) Punjab national bank institute of information technology (PNBIIT) for an Advanced Diploma in Banking Technology; and (iii) Commercial Bank of Ceylon Limited (CBCL) for customized Certificate and Diploma Courses in Banking Studies for the bankers in Sri Lanka.

The Institute is managed by a Governing Council comprising eminent persons from the banking and finance sector, academicians and professionals. The day-to-day management of the Institute vests in the hands of the Chief Executive Officer who in turn is supported by a Deputy CEO, Director of Academic Affairs, Director of Examinations and Director of Administration.
 

Contact Details:

INDIAN INSTITUTE OF BANKING & FINANCE
Kohinoor City
Commercial – II
Tower-I, 2nd & 3rd Floor
Kirol Road
Off-L.B.S Marg
Kurla- West
MUMBAI - 400 070
Phone : 91 - 022 - 25039746 / 9604 / 9907
Fax : 91 - 022- 25037332

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

Click to See more Comments