JAIIB Sample Paper VMumbai

  • CategoryBanking
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationMumbai
  • CompanyIndian Institute of Banking & Finance - IIBF
  • Posted date on our Website13 April 2013

User Ratings

3 out of 5 based on 1 Ratings.
Here are the details of JAIIB Sample Paper V job in Indian Institute of Banking & Finance - IIBF. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

JAIIB Sample Paper V with Answers.

1) Capital adequacy is worked out based on:
    
a) Total demand and time liabilities
b) Net demand and time assets
c) Risk weighted assets
d) Risk weighted liabilities                                                 

Ans:- (c)

2) One of your customers dies without leaving a will and The court appoints a person to handle the customer’s Property. Such a person is called as
      
a)An administrator
b)An executor
c)A liquidator
d)A successor                                                              

Ans:- (a)

3) A negotiable instrument is endorsed as Pay to Raju only

This is called as:-

     a)Blank endorsement
     b)Restrictive endorsement
     c)Sans recourse endorsement
     d) Endorsement in Full                         

Ans:- (b)

4) RTGS stands for :

a)Real Time Settlement System
b)Real Time Gross Settlement System
c)Real Gross Settlement System
d)None of the above                       

Ans:- (b)

5) The banker acts as a Bailee and the customer as Bailor, this relationship is applicable:
   
a)when a bank lends funds to a corporate customer
b)when a bank accepts US$ FCNR  deposits form a NRI customer
c)when a customer operates a safe deposit locker
d)when a customer keeps articles in safe custody with a bank

Ans:- (d)

6) One of your customers lost the Fixed Deposit Receipt issued by the bank. To obtain a duplicate FD  he needs to furnish
    
a)A Promissory note
b)A Guarantee
c)A Letter of Credit
d)An Indemnity bond  
                                                          
Ans:- (d)

7) At a Railway station, you withdraw cash from ATM of State Bank of India. SBI is a :

a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker                           

Ans:- (a)

8) Management of a Bank vests with
 a) Reserve Bank of India
 b) Asset Liability Committee (ALCO)
 c) Board of Directors
 d) None of  the above                           

Ans:- (c)

9) Hari issues a stop payment instructions to his banker to Stop payment of a cheque for Rs,20,000.00. This is
     
a) A request from Hari
b) An intimation from Hari
c) An advice from Hari
d) A mandate from Hari                       

(d)

10) Except one of the following instruments others are issued at discount. Identify the exception:

a) A Certificate of Deposit (CD)
b) A Treasury Bill (TBill)
c) A  Commercial Paper (CP)
d) A Fixed Deposit (FD)                       

Ans:- (d)

11) Cash Reserve Ratio (CRR) is to be maintained on Net Demand and Time Liabailities (NDTL).SLR is to be  maintained on:

a)    Total Demand and Time Liabilities
b)    Net Demand and Time Liabilities
c)    Total Demand and Time Assets
d)    Net Demand and Time Assets                                             

Ans:- (b)

12) Garnishee order is issued by:

a)    Judgement Debtor
b)    Judgement Creditor
c)    Judgement Debtor’s Debtor
d)    None of the above                               

Ans:- (d)

13)    CAMEL model is used by

a)    Bankers to evaluated a credit proposal
b)    Bankers to manage their risks
c)    RBI inspectors to evaluate banks functions
d)    Merchant Bankers to evaluate portfolio investment            

Ans:- (c)

Established in 1928 as a Company under Section 25 of the Indian Companies Act, 1913, Indian Institute of Banking & Finance (IIBF), formerly known as The Indian Institute of Bankers (IIB), is a professional body of banks, financial institutions and their employees in India. With its membership of over 700 banks and financial institutions as institutional members and about 300000 of their employees as individual members, IIBF is the largest Institute of its kind in the world and is working with a Mission “to develop professionally qualified and competent bankers and finance professionals primarily through a process of education, training, examination, consultancy/counseling and continuing professional development programmes”.

IIBF has collaboration with (i) Indira Gandhi National Open University (IGNOU) for offering CAIIB-linked MBA in Banking & Finance; (ii) Punjab national bank institute of information technology (PNBIIT) for an Advanced Diploma in Banking Technology; and (iii) Commercial Bank of Ceylon Limited (CBCL) for customized Certificate and Diploma Courses in Banking Studies for the bankers in Sri Lanka.

The Institute is managed by a Governing Council comprising eminent persons from the banking and finance sector, academicians and professionals. The day-to-day management of the Institute vests in the hands of the Chief Executive Officer who in turn is supported by a Deputy CEO, Director of Academic Affairs, Director of Examinations and Director of Administration.
 

Contact Details:

INDIAN INSTITUTE OF BANKING & FINANCE
Kohinoor City
Commercial – II
Tower-I, 2nd & 3rd Floor
Kirol Road
Off-L.B.S Marg
Kurla- West
MUMBAI - 400 070
Phone : 91 - 022 - 25039746 / 9604 / 9907
Fax : 91 - 022- 25037332

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

Click to See more Comments