JAIIB Sample Papers 2012- IMumbai

  • CategoryBanking
  • Sub CategoryPlacement Papers
  • LocationMumbai
  • CompanyIndian Institute of Banking & Finance - IIBF
  • Posted date on our Website15 October 2011

User Ratings

3 out of 5 based on 45 Ratings.
Here are the details of JAIIB Sample Papers 2012- I job in Indian Institute of Banking & Finance - IIBF. This job or placement paper has been sourced from either company website or newspaper or other media and from students who appeared for this job. User is requested to verify the data before applying for the job.

JAIIB Sample Papers 2012  with Answers, Solutions, JAIIB Question Papers, Sample Papers of JAIIB.

JAIIB Sample Papers 2012- I:-

1) Reserve Bank of India’s functions are classified into:

a) Supervisory & Regulatory
b) Promotional & Developmental
c) Refinance Activities
d) All of the above
                           
Ans:- (d)

2) Minimum Bank Rate is:
a) 3%
b) 4%
c) 5%
d) None                                   

Ans:- (d)

3) Sec ---- of  RBI Act,1934 gives sole power to RBI to issue currency notes

a) 10
b) 18
c) 22
d) 26                                   

Ans:- ( c )

4) KYC means

a) Know Your Customer very well
b) Know Your  existing Customer very well
c) Know Your  prospective Customer very well
d) Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities.

Ans:- (d)

5) In a Garnishee Order, the banker on whom garnishee order served is:
a) Judgement   Debtor’s    Creditor
b) Judgement   Creditor’s  Creditor
c) Judgement   Creditor’s  Debtor
d) Judgement   Debtor’s    Debtor                   

Ans:- (d)

6) Sec 131 of NI Act,1881 extends protection to the

a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker                           

Ans:- (b)

7) Hypothecation is applicable in the case of

a) Movable goods
b) Immovable property
c) Book debts
d) Corporate guarantee                           

Ans:- (a)

8) A cheque is dated 12/05/05.the due date is:

a) 12/08/05
b) 14/09/05
c) 12/11/05
d) None                                    

Ans:- (d)

9) Charge created on LIC Policy is:
a) Hypothecation
b) Pledge
c) Assignment
d) Mortgage                               

Ans:- ( c )

10) Your bank grants a working capital finance to ABC & Co, a partnership firm, against hypothecation of  inventory. The charge is to be registered with Registrar of Companies within

a) 30 days from the date of  advance
b) 30 days from the date of  hypothecation agreement
c) 30 days from the date of  sanction of  loan
d) None                                   

Ans:- (d)

11) Which one of the following is not barred by law of limitation?
     
a) Pledge
b) Hypothecation
c) Banker’s lien
d) Guarantee                          

Ans:- ( c )

12) The term “Credit Management” covers
    
a) Capital adequacy norms
b) Risk management including Asset/Liability management
c) Credit appraisal – decision and review of  loans & advances
d) All of  the above                         

Ans:- (d)


13) Bank’s Assets are classified in to standard assets, substandard assets doubtful assets and loss assets, based on the recommendations of -------------------- Committee
   
a) Rangarajan
b) Narasimham
c) Ghosh
d) Tandon                           

Ans:- (b)

14) The time taken to convert cash into raw materials, semi finished goods, finished goods and into cash , is known as

a) Trade cycle
b) Cash cycle
c) Operating cycle
d) Revolving cycle                       

Ans:- ( c )

15) A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called

a) A bank
b) An insurance company
c) Bancassurance
d) Mutual Fund                           

Ans:- (d)


16) Bancassurance is

a) An insurance scheme to insure bank deposits
b) An insurance scheme to insure  bank advances
c) A composite  financial service offering both bank and insurance products
d) A bank deposit scheme exclusively for employees of  insurance companies
                           
Ans:- ( c )

17) John & James are friends aged 14 & 15 respectively. They want to open a joint account in your bank. You will

a) Allow them to open a joint account to be operated jointly
b) Allow them to open a joint account with operating instructions Either or Survivor
c) Allow them to open a joint account with operating instructions Former or Survivor
d) Allow them to open a joint account with operating instructions Any one or Survivor                           

Ans:- (a)

18) Mr.Atmaram as director of a Ltd company expired. Bank received a cheque signed by  Mr.Atmaram as director of  the Ltd company. The bank

a) Can honour the cheque only after obtaining confirmation from other directors
b) Can honour the cheque
c) Cannot hounour the cheque
d) The company should issue a stop payment instructions to the bank 
 
Ans:- (b)

19) Tele banking service is based on

a) Virtual Banking
b) Online Banking
c) Voice processing
d) Core Banking
                       
Ans:- ( c )
 

20) In a securitisation deal, the role of  a Special Purpose Vehicle (SPV) is

a) To acquire large Non Performing Loans (NPA)
b) To acquire such loans from a bank or financial institution
c) To acquire such loans for a transfer price, with or without recourse
d) To manage the acquired loans  for the purpose of  realization or holds them as investment till maturity                (d)


21)Securitisation is a process of acquiring the loans classified as

a) Bookdebts
b) Performing debts
c) Bad debts
d) Non performing debts                          

Ans:- (d)

22)The minimum percentage of  Priority Sector advances to be maintained by foreign banks in India
a
) 40%
b) 18%
c) 32%
d) 60%                               

Ans:- ( c )

23) Loan for fish rearing is covered under Prirority Sector as ----------- advances

a) Direct Agriculture
b) Indirect Agriculture
c) Self Employment Scheme
d)  Allied to indirect Agriculture               

Ans:- (a)

 
24) Cash Budget is a statement of

a)  Cash-Non cash funds
b)  Cash receipt and Cash payments
c)  Another name for cash flow
d)  None                               

Ans:- (b)

25) In bank’s parlance credit risk in lending is

a) Default of the banker to maintain CRR
b) Default of the banker to maintain SLR
c) Default of the banker to release credit to the customer
d) Default of the  customer to repay the loan       

Ans:- (d)

26) The apex institution which handles refinance for agriculture and rural development is called:

a) RBI
b) SIDBI
c) NABARD
d) SEBI                               

Ans:- ( c )

27) Long Form Audit Report (LFAR) is prepared and submitted by

a) RBI inspectors
b) Internal inspectors
c) Statutory auditors                       
d) Concurrent auditors

Ans:- ( c )

28) As per FIMMDA’s guidelines, the Mid-Office is responsible for:

a)  Dealing activities
b)  Risk Management
c)  Reconciliation
d) Confirmation of  deals                   

Ans:- (b)


29) Interest is calculated on actual/365 days basis in respect of the  following products, except one :

a) Call Money
b) Notice Money
c) Term Money
d) GOI dated securities                       

Ans:- (d)

30) Which was the first Mutual Fund started in India:
a) SBI Mutual Fund
b) Kotak Pioneer Mutual Fund
c) Indian Bank Mutual Fund
d) None of  the above                           

Ans:- (d)

31) The regulator for Mutual Funds in India is:

a) FIMMDA
b) AMFI
c) RBI
d) SEBI                                   

Ans:- (d)

32) FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to:
a) Fixed Income Markets
b) Money Markets
c) Derivatives Markets
d) All of the above                           

Ans:- (d)

33) Your bank’s customer  XYZ Ltd, enjoys a CC limit of Rs.1,00,000.00 The CC account shows a credit balance of Rs,10,205.00.  The relationship between your bank and XYZ Ltd is:

a) Debtor/Creditor
b) Creditor/Debtor
c) Bailor/Bailee
d) Bailee/Bailor                               

Ans:- (a)

34) The right of set-off is:

a) Customer’s Right
b) Customer’s Obligation
c) Banker’s Right
d) Banker’s Discretion                           

Ans:- (d)

35)Which of  the following forms of business are permissible under  BR Act:

a) Borrowing
b) Issuance of  Letters of  Credit
c) Buying and selling of  bullion
d) All of  the  above                           

Ans:- (d)

36) A Co-Operative Bank operating in different States are regulated by:
a) State Co-Operative Societies Act
b) Banking Regulation Act
c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)       

Ans:- ( c )

37) In respect of  Regional Rural Banks, the share holding pattern is:
a) Central Government 50%,State Government 35%,Sponsoring Bank 15%
b) Central Government 50%,State Government 15%,Sponsoring Bank 35%
b) Central Government 15%,State Government 35%,Sponsoring Bank 50%
b) Central Government 35%,State Government 50%,Sponsoring Bank 15%
                                       
Ans:- (b)

38) Law of limitation is not applicable in respect of :

a) Advance against pledge of  shares
b) CC granted against hypothecation of inventory
c) Term loan secured by mortgage of  Plant & Machinery
d) Bank Term Deposit                           

Ans:- (d)


39) A bank in India, wants to undertake capital market activities, it should:

a) Obtain special license from AMFI
b) Obtain special license from FIMMDA
c)  Both a and b
d)  Register with SEBI                           

Ans:- (d)

40) FIMMDA stands for:

a) Foreign Exchange Markets and Derivative Markets
b) Fixed Income Markets Money Markets and Derivatives Markets
c) Fixed Income Markets and Derivatives Markets
d) None of  the above                           

Ans:- (b)

 
41) The Capital Adequacy Ratio is :
 
a)  6%
b)  8%
c)  9%
d) 10%                                   

Ans:- ( c )

42) Except one of  the following others are known as Non Fund based facilities:

a) Letters of  Credit
b) Bank Guarantees
c) Co-acceptance of  Bills
d) Trust Receipt                               

Ans:- (d)

43) FIMMDA’s guidelines cover the following products, except one:

a) Call Money
b) Cross Currency Interest Rate swaps
c) Commercial Paper
d) Certificate of  Deposit                           

Ans:- (b)

44) Except one of  the following others are part of Public Sector Banks:

a) State Bank of  Hyderabad
b) Central Bank of  India
c) Regional Rural Bank, sponsored by a nationalized bank
d) HDFC Bank                               

Ans:- (d)

45) A banker is expected to honour the cheques within the specified banking hours as per Section  of  NI Act,1881

a) 22
b) 25
c) 31
d) 65                                   

Ans:- (d)

Established in 1928 as a Company under Section 25 of the Indian Companies Act, 1913, Indian Institute of Banking & Finance (IIBF), formerly known as The Indian Institute of Bankers (IIB), is a professional body of banks, financial institutions and their employees in India. With its membership of over 700 banks and financial institutions as institutional members and about 300000 of their employees as individual members, IIBF is the largest Institute of its kind in the world and is working with a Mission “to develop professionally qualified and competent bankers and finance professionals primarily through a process of education, training, examination, consultancy/counseling and continuing professional development programmes”.

IIBF has collaboration with (i) Indira Gandhi National Open University (IGNOU) for offering CAIIB-linked MBA in Banking & Finance; (ii) Punjab national bank institute of information technology (PNBIIT) for an Advanced Diploma in Banking Technology; and (iii) Commercial Bank of Ceylon Limited (CBCL) for customized Certificate and Diploma Courses in Banking Studies for the bankers in Sri Lanka.

The Institute is managed by a Governing Council comprising eminent persons from the banking and finance sector, academicians and professionals. The day-to-day management of the Institute vests in the hands of the Chief Executive Officer who in turn is supported by a Deputy CEO, Director of Academic Affairs, Director of Examinations and Director of Administration.
 

Contact Details:

INDIAN INSTITUTE OF BANKING & FINANCE
Kohinoor City
Commercial – II
Tower-I, 2nd & 3rd Floor
Kirol Road
Off-L.B.S Marg
Kurla- West
MUMBAI - 400 070
Phone : 91 - 022 - 25039746 / 9604 / 9907
Fax : 91 - 022- 25037332

(Disclaimer : This Job or placement paper has been sourced from various sources like print media, Job consultants, past candidates, our users and/ or Company website. The posted date above means the date on which the Job was posted on our site and not on the company site. Users are advised to check with the company for latest requirements before applying for the job. Our website will not be responsible for any loss to the company or the candidate. We have no relation with the company and are not responsible for the validity of this Job. We donot charge the company or candidate or any student anything. If the respective company has any issue with the data provided or they want this particular job or placement paper to be removed they can write into us at infinitecourses@gmail.com)

Comments / Reviews / Queries On

  • please send me last five year jaiib papers for all 3 subject if certain fees require i m ready to pay. dipak thakare, on 28-05-2012 Report Abuse

  • Please send a model paper of Accounting Sanoop, on 16-05-2012 Report Abuse

  • send me sample papers of jaiib sewa dass, on 12-05-2012 Report Abuse

  • question needed. satyajit, on 29-04-2012 Report Abuse

  • sir , please send me model question papers of jaiib along with answers pravitha, on 28-04-2012 Report Abuse

  • dear sir , i want to get model papers of jaiib exam . zakir husain, on 24-04-2012 Report Abuse

  • pls send me the sample papers for the jaiib vijay chouksey, on 24-02-2012 Report Abuse

  • how to apply for jaiib exam.procedures for getting registeration of jaiib exam. in whose name DD should be made. How much amount for getting registeration. can v pay registration and exam fee together than how much hemlata, on 11-12-2011 Report Abuse
Click to See more Comments